Rake vacatureteksten schrijven? 5 tips
Bij het schrijven van vacatureteksten komen best wat vraagtekens kijken. Hoe ‘verkoop’ je het werk? Hoe spreek je de mensen aan die bij deze functie passen? En hoe voorkom je dat je vacaturetekst net zo klinkt als de tienduizend andere?
Omdat wij veel wervingscampagnes maken voor onze klanten, kijken we regelmatig mee naar hun vacatureteksten. Inmiddels hebben we vijf praktische tips voor je.
1) Denk aan de lezer
Heb je degene in gedachten die straks jouw vacature tegenkomt? Weet je waar diegene naar op zoek is, waar ie voor warmloopt? Dat helpt je om de juiste informatie te selecteren.
Het kan handig zijn om eens te praten met een collega die dezelfde functie (gehad) heeft. Wat zijn je belangrijkste taken? Waar haal je voldoening uit? Waarom ben je dit werk hier komen doen – en niet ergens anders?
2) Stel je werkgeversbelofte scherp
Hier volgt nog zo’n prangende vraag. Wat is de Employer Value Proposition van jullie bedrijf? Wat beloof je aan (toekomstige) medewerkers? Als je bij ons werkt, dan…
Om die zin aan te vullen, moet je weten wie je bent als werkgever. Waar je voor staat en wat je te bieden hebt. Daarmee zit je hele werkgeversmerk zo’n beetje samengebald in de EVP.
Op basis van die ene zin kun je al je wervingscommunicatie een onderscheidende lading meegeven. Inclusief je vacatureteksten. Zodat wat je buiten vertelt, klopt met hoe het er binnen aan toegaat.
“Korte lijnen, dynamisch bedrijf... Vraag jezelf af: waar blijkt dat uit?”
3) Bewaar het evenwicht
Werken is geven en nemen. In de wereld van employer branding en arbeidsmarktcommunicatie wordt wel eens gesproken van de give en get. Wat kom je als nieuwe collega brengen en wat krijg je daarvoor terug?
Het is wel zo fijn als die twee dingen met elkaar in balans zijn. Ook in je vacatureteksten. Het voelt niet helemaal lekker als je twaalf wensen en eisen opsomt en maar drie of vier punten onder het kopje Wat wij bieden zet.
Wat alvast ruimte scheelt: noem alleen de kennis en vaardigheden die absoluut noodzakelijk zijn om dit werk te kunnen doen. Tijdens een kennismakingsgesprek kun je vragen naar meer.
4) Omzeil de clichés
In veel vacatureteksten kom je dezelfde termen tegen. Een dynamisch bedrijf. Een fris team. De lijnen zijn kort. Geen dag is hetzelfde.
Zelfs als dat waar is, kun je het beter anders verwoorden. Dat werkt al snel onderscheidend.
Vraag jezelf af: waar blijkt dit uit? Betekenen korte lijnen dat je leidinggevende vlak naast je zit en je elke dag samen beslissingen neemt? Wil je met dynamisch bedrijf zeggen dat om de haverklap de telefoon gaat, of dat je agenda in de loop van de werkdag compleet kan veranderen? Dan kun je dat gewoon opschrijven. Geeft meteen een mooi beeld aan de lezer.
5) Breek je brein op een goede binnenkomer
Ten slotte: de eerste zinnen. Die vormen best een puzzel. Hoe grijp je daar meteen de aandacht?
In veel vacatures zie je dat de lezer meteen een paar vragen krijgt. Ben jij een energieke projectleider? Heb jij ervaring met methode X en techniek Y? Dat kan een handige manier zijn om alleen de lezers over te houden die daaraan voldoen.
Het kan ook anders. Zoek het bijvoorbeeld in de hoek van dromen en ambities. Iets als: Wil jij bijdragen aan meer werkplezier in de zorgsector? Of: Streef jij naar een duurzame toekomst voor de logistiek?
Of draai het eens om. In een artikel op Werf& – met meer tips voor goede vacatureteksten – wordt aangeraden: benadruk eerst eens wat de kandidaat krijgt in plaats van wat je van diegene vraagt.
Tijd om pakkende vacatureteksten te schrijven
We hopen dat je hier iets aan hebt bij het schrijven van je vacatureteksten. Teksten die niet alleen relevant zijn voor je publiek, maar die ook alléén van jouw bedrijf kunnen zijn.
Heb je er zelf geen tijd voor? Je kunt ook kijken wat er gebeurt als je deze tips meegeeft aan ChatGPT. Laat het ons weten.
En wil je eens van gedachten wisselen over je werkgeversbelofte en je wervingsinspanningen? Geef ons een seintje.
Video: text