Albert Schweitzer Ziekenhuis

Een terugblik op de uitbraak

Een boek voor erkenning, herinnering, troost en afsluiting. De eerste wereldwijde coronagolf, misschien wel de grootste uitdaging waar de gezondheidszorg ooit voor kwam te staan, maakte grote indruk en liet diepe sporen na.

Voor al het ziekenhuispersoneel dat erbij was – van dichtbij of noodgedwongen op afstand – bedachten en maakten wij dit boek. Voor een groot deel samengesteld door de medewerkers zelf. Onze buren en collega’s van Trichis hielpen ons bij de opmaak van het boek.

Matglas is vernoemd naar de ‘waas’ die te zien is op scans van de longen van een coronapatiënt. “De titel slaat ook op de onzekere periode,” zegt eindredacteur Willemieke Vos. “De vaagheid. We zaten in een voor ons onbekende wereld.” 

“Wat me het meest is bijgebleven, is de stilte,” vertelt eindredacteur Willemieke Vos. Op 16 maart 2020 werd plotseling alle geplande zorg stopgezet. “Daardoor werd het in één klap spookachtig stil in het ziekenhuis. Ter herinnering aan die heftige periode is Matglas gemaakt, voor en door medewerkers van het ziekenhuis.”

In het boek is geprobeerd zo veel mogelijk alle afdelingen een plekje te geven. We volgen bijvoorbeeld ook schoonmaker Jos, die alle ziekenhuiskamers tot in de kleinste details ontsmette. Een mooie manier om stil te staan bij de inspanningen die alle collega’s leverden in een moeilijke tijd.